Behandelwijze

Stap 1: Intake gesprek

Het eerste consult is een intakegesprek. Hier schatten we uw gezondheidssituatie in met behulp van vragen en ook door het voelen van uw pols en het bekijken van uw tong. Daarna maken we een plan voor uw behandeling. Dit intakegesprek duurt ongeveer een half uur. De vragen die u kunt verwachten bij het intakegesprek gaan over klachten zoals: pijn, vermoeidheid, slapen, spijsvertering, leefomstandigheden, etc.

Stap 2: Prognose

Wanneer de diagnose vastgesteld is, dan bespreken we samen wat het stappenplan is voor uw behandeling, ook wel de prognose genoemd. Bij uw verdere behandelingen kunt u verwachten dat we standaard opnieuw uw pols voelen en naar uw tong kijken om te kijken of de behandeling effect heeft. Wij raden u aan voldoende te eten voordat u naar een behandeling komt.

Stap 3: Behandeling

De behandeling zelf kan uit een of meerdere sessies bestaan. Vaak zijn meerdere sessies nodig voor een effectieve behandeling. Bij elke sessie bespreken we de voortgang en de volgende stap. U kunt tijdens de behandeling uw vragen stellen en we vinden het belangrijk dat u snapt hoe de behandeling werkt, zodat we samen naar een resultaat kunnen toewerken waar we allemaal tevreden over zijn.

Behandelingstechniek en soorten acupunctuur

Klik op het kopje voor meer informatie over de behandeling

Chinese acupunctuur

Dit is een behandelmethode uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Acupunctuur heeft een preventieve werking. Het heeft een positieve invloed op het welbevinden van de mens. Het vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogt de pijngrens en het stimuleert de levenslust. Acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie. Bij het woord acupunctuur denkt u ongetwijfeld meteen aan naalden, dat is terecht.

Electro acupunctuur

Bij deze therapie wordt aan de naald via een stroomdraadje een zwakstroom stimulatietoestel gekoppeld met stimulatie – impulsen. Er is electro stimulatie op de acupunctuur punten, waardoor een versteking van de prikkel wordt verkregen.

Ooracupunctuur

Dit is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. Alle organen, ledematen, hoofd, zintuigen, de hersenen, enz. hebben hun projectieplaats op de oorschelp. Door onderzoek van de oorschelp kan je bepalen welke delen van het lichaam een afwijkende energie hebben. De acupuncturist plaatst soms kleine naaldjes in het oor om de behandeling te versterken. Het kan ook zijn dat enkel ooracupunctuur nodig is voor jouw behandeling. Er zijn heel kleine zogenoemde verblijfsnaaldjes die soms een week moeten blijven zitten in je oor. De acupuncturist legt uit hoe dat werkt en waar u op moet letten.

Cosmetische acupunctuur

Cosmetische Acupunctuur (CA) is een moderne toepassing: een combinatie van facelifttechnieken en klassieke acupunctuur. Het is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), die gebruik maakt van de acupunctuurpunten van meridianenstelsel. Dit zijn energiebanen waardoor vitale levensenergie stroomt. CA is veilig en effectief. Het is niet een chirurgische behandeling. Door de meridianen van gezicht te stimuleren met speciaal ontworpen acupunctuurnaalden, Guasha en massagetechnieken worden die rimpels en andere huidproblemen aangepakt. Het ontneemt gifstoffen en voedt de huidcellen, het verhoogt de spiertonus van de aangezichtsspieren en de spankracht van de huid.

Bewegingsacupunctuur bij musculoskeletale pijn

Musculoskeletale pijn is een veel voorkomende aandoening en acupunctuur blijkt heel effectief te zijn bij deze pijnen. De behandeling bestaat uit het uitvoeren van actieve of passieve bewegingen van de lichaamsdelen onder toezicht van een acupuncturist, met naalden ingebracht en vastgehouden in de belangrijke acupunctuurpunten.

Chinese Kruidentherapie

De kruidentherapie kan een zinvolle aanvulling zijn op de acupunctuurbehandeling. Van origine bestaat de Traditionele Chinese Geneeskunde voor 70% uit kruidengeneeskunde. Een kruidenvoorschrift wordt meestal persoonlijk afgestemd aan de hand van de pols en tong diagnose, en Zang Fu patronen van de ziektebeelden. Er worden naar westerse maatstaven gecontroleerde granulaten gebruikt van de kruiden. De kruidenformules worden gemaakt bij een natuurapotheek. Het kan zijn dat enkel kruidentherapie nodig is voor uw klachten.

Tui-Na massagetherapie

Dit is een eeuwenoude massagetherapie en is nuttig bij sport blessures, spierpijn, spanningen, verminderen van stress, voor ontspanning en slaapstoornissen. Bij de massages worden de Yin en Yang aspecten van de lichaamsenergie in balans gebracht en wordt de circulatie van energie en bloed bevorderd. Bewegingstechnieken worden ingezet om de energiebeweging in de meridianen (dit zijn energiestromen in je lichaam) te verbeteren. Obstructies worden verholpen en de meridianen worden weer goed doorgankelijk gemaakt voor de belangrijke energiestromen. De massagetechnieken zijn wrijven, drukken, kneden, draaien, knijpen, draaiende bewegingen, kloppen en dergelijke, en de therapeut gebruikt zijn vingers, handpalmen, vuisten en ellebogen.

Moxa therapie

Dit is een zeer populaire Oosterse therapie en het is een van de oudste Traditionele Chinese Geneeskunde. Die energie wordt in de vorm van warmte in het lichaam aangebracht. Kenmerkend voor deze therapie is het gebruik van een kruid met hoge verbrandingstemperatuur waardoor er een diepgaande warmte ontstaat. De moxastaaf verwarmt de acupunctuurpunten van meridianen met als doel de bloedcirculatie en Qi (levensenergie) te stimuleren. Moxa heeft de eigenschap om langzaam en heftig te branden terwijl het een weldadige infrarode straling afgeeft.

Cupping therapie

Dit is een goede methode om energie blokkades op te heffen, waarbij een cup van glas of plastic op bepaalde punten op uw lichaam worden aangebracht, deze cup wordt dan vacuüm gezogen waardoor de doorbloeding sterk wordt gestimuleerd. Na een behandeling kan er een rode plek op huid te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel en zal na enkele dagen van zelf verdwijnen.

Guasha therapie

Guasha is ook een onderdeel therapie van Traditionele Chinese Geneeskunde. Het is een zogenaamde schraaptechniek die al meer dan 2000 jaar toegepast wordt. Het materiaal van guasha bestaat van een gepolijste steen of de hoorn van een water buffel. De gladde kant wordt stevig op de geoliede huid geplaatst en in een richting langs de spieren of langs de meridianen bewogen.

In het tarief van acupunctuur is inbegrepen (als nodig): moxa, cupping, guasha, of een combinatie hiervan
Niet in het tarief inbegrepen zijn ondersteunende therapieën: kruidentherapie, Tui-Na massagetherapie