F.A.Q.

Veel gestelde vragen over Acupunctuur en Traditionele Chinese Geneeswijzen

1, Hoe lang duurt een behandeling gemiddeld?

Een acupunctuurbehandeling duurt 20 minuten aan achterzijde lichaam en 20 minuten aan voorzijde lichaam incl. ooracupunctuur. De overige 10 minuten zijn voor het uit- en aankleden. Dus totaal 1 uur voor een acupunctuurconsult.

2, Hoeveel kost een behandeling?

Alle consultprijzen (zie kopje tarieven) zijn inbegrepen materialen in de vorm van: acupunctuurnaalden, watten, alcohol, etherische + massage oliën en het gebruik van handdoeken.

In de intake zijn inbegrepen het stellen van een polsslag- en tongdiagnose, het uitzoeken en bestellen van Chinese en/of Westerse kruiden, het samenstellen van een voedingsadvies en de administratiekosten.

3, Is acupunctuur pijnlijk?

Acupunctuurnaalden zijn veel fijner dan injectienaalden. Het prikken wordt daarom door de meeste mensen nauwelijks als pijnlijk ervaren. De naaldsensatie kan soms wel gevoeld worden.

3, Moet je in de heilzame kracht van acupunctuur geloven?

Acupunctuur is snel werkzaam bij volwassenen, baby’s en zelfs bij dieren. Het heeft dus niets met ‘geloof’ te maken. Alhoewel de werking van acupunctuur nog niet volledig achterhaald is, is het voldoende bewezen dat er biologische veranderingen optreden wanneer een naald in een acupunctuurpunt wordt gestoken.

4, Bestaat er een risico op besmette naalden?

Het is verplicht gebruik te maken van naalden voor éénmalig gebruik om elke vorm van besmetting uit te sluiten.

5, Welk resultaat mag je verwachten?

Afhankelijk van de aard van de aandoening zal men meerdere behandelingen nodig hebben om verbetering te krijgen. Acute klachten zullen sneller verbeteren dan chronische klachten.

6, Moet een acupuncturist steeds zijn eigen diagnose stellen of kan er worden voortgegaan op een eerder gestelde, ‘Westerse’ diagnose?

Het is steeds noodzakelijk om een diagnose te stellen volgens de principes van de Traditionele Chinese Geneeswijzen. Bij de Westerse diagnose wordt er namelijk geen rekening gehouden met de energetische toestand van het lichaam. Deze energetische diagnose maakt het voor de acupuncturist mogelijk om het juiste behandelplan samen te stellen.

7, Kan een acupuncturist een juiste diagnose stellen zonder de hulp van moderne hulpmiddelen?

De acupuncturist is opgeleid om een energetische diagnose te stellen. Een goede acupuncturist zal echter niet aarzelen om iemand door te verwijzen voor verder onderzoek indien hij of zij dat medisch noodzakelijk acht. Doorverwijzing naar dokters-specialisten kan nodig zijn om bepaalde ziektebeelden te bevestigen of uit te sluiten. Bloedonderzoek, EMG, scan, e.d. hebben hun nut al lang bewezen. Het zou dom zijn om hier, indien nodig, geen gebruik van te maken!

8, Is acupunctuur gevaarlijk?

Acupunctuur is niet gevaarlijk als het door een goed opgeleide therapeut wordt uitgevoerd. Bij zwangerschap is het prikken van bepaalde punten verboden. Via de website van NVA kunt u overzichten vinden van erkende acupuncturisten/therapeuten.

9, Wat als ik een klacht over de behandeling heb?

Dan neemt u uiteraard eerst contact op met uw therapeut, komen we er samen niet uit dan kunt u zich wenden tot NVA